top of page

שיתוף פוסט בפייסבוק-לשון הרע

 

עו"ד עדן בקשי

רונן מנור משרד עורכי דין ונוטריון

 

בפסק דין שניתן לאחרונה, קיבל בית משפט השלום בתל אביב תביעת לשון הרע שעניינה שיתוף פוסט כוזב בפייסבוק כנגד מסעדת חומוס אבו חסן ביפו. בית המשפט קבע כי שיתוף פוסט של אחר מהווה פרסום כהגדרתו בחוק איסור לשון הרע, תשכ"ה-1965 (להלן: "חוק איסור לשון הרע").

הנתבע פרסם בעמוד הפייסבוק שלו פוסט כוזב של אחר (באמצעות צילום מסך וביצוע פרסום עצמאי) אשר נחזה להיות פרסום מאתר חדשותי. בפוסט נכתב כי עובדי חומוס אבו חסן נעצרו ע"י המשטרה לאחר שבישלו גרגירי חומוס במים שנלקחו מאסלת השירותים של המסעדה.

בתביעה שהגיש בעל המסעדה, טען כי הפרסום קיבל תהודה רבה, ברשתות החברתיות, ועורר גל שמועות ברחבי המדינה. כתוצאה מכך מצא עצמו בעין הסערה, כשהוא נאלץ להגן על שמה הטוב של המסעדה, אותו צבר בעמל רב במשך עשרות שנים. עוד טען כי המסעדה ידועה כמוסד קולינרי ותיק ובעל מוניטין.

 

הנתבע טען כי סבר בטעות כי הוא מפרסם ידיעה חדשותית, ולא חשד שמדובר בפרסום כוזב וכי בעקבות פניית התובע הסיר את הפרסום ואף פרסם הבהרה בעמוד הפייסבוק שלו. כמו כן טען כי הדבר אינו מהווה פרסום לפי חוק איסור לשון הרע שכן שיתף פוסט שפורסם במקור ע"י אחר.

 

בית המשפט קבע כי הפרסום מהווה לשון הרע שכן יש בו כדי להשפיל אדם בעיני הבריות או לעשותו מטרה לשנאה, לבזות אדם בשל מעשים המיוחסים לו, וכן לפגוע בעסקו כאמור בסעיף 1 לחוק איסור לשון הרע.

בית המשפט קיבל את גרסת הנתבע כי סבר בטעות כי הוא מפרסם ידיעה חדשותית, ולא חשד שמדובר בפרסום כוזב שמתיימר להיות פרסום הומוריסטי.  חרף זאת קבע בית המשפט כי שיתוף פרסום המהווה לשון הרע של אחרים, מהווה אף הוא לשון הרע על פי החוק. עוד נקבע כי שיתוף של דבר לשון הרע מפרסום שנעשה באתר חדשותי מקים אחריות למשתף את לשון הרע וכי "העובדה שהדבר פורסם באתר חדשותי אינה ערובה למהימנות הפרסום ואינה מהווה כשלעצמה הגנה מפני חבות על פי החוק".

(בהקשר זה ראוי להפנות לפסק דינו של בית המשפט המחוזי בע"א 35757-10-16 נידיילי תקשורת בע"מ נ' יואל שאול, שם נקבע כי שיתוף פוסט של אחר בפייסבוק מהווה פרסום לפי חוק איסור לשון הרע בעוד "לייק" (חיבוב) לפוסט של אחר אינו מהווה פרסום. על פסק דין זה הוגש ערעור לבית המשפט העליון אשר נכון ליום כתיבת מאמר זה טרם הוכרע).

לאור האמור לעיל קבע בית המשפט כי לא חלים במקרה זה הפטורים וההגנות על פי חוק איסור לשון הרע. בית המשפט קבע כי יש להעמיד את שיעור הפיצוי במקרה זה על הרף הנמוך לאור העובדה כי הנתבע הסיר את הפרסום במהירות ופרסם הבהרה בדף הפייסבוק שלו, סבר בטעות כי מדובר בפרסום חדשותי ולא היה מקור הפרסום וכן כי לא הוכחה כוונה לפגוע במסעדה ובנתבע.

 

סוף דבר: בית המשפט חייב את הנתבע לשלם לתובע פיצוי בסך של 5,000 ₪, וכן שכ"ט עו"ד בסך 1,000 ₪.

 

(ת"א 38766-11-17 קרוואן נ' סוויסה (פורסם בנבו)

ניתן ביום 14.7.19 בבית משפט השלום בתל אביב ע"י השופטת הבכירה רונית פינצ'וק אלט)

bottom of page